Winkelwagen De winkelwagen is leeg
Inloggen

Houttil 44, 1811 JA Alkmaar
072 51 11 776
alkmaar.ht@simonlevelt.nl
Bekijk onze openingstijden >

Vind mijn thee


Service

Tamaryokucha Okumidori

 

Kazuhiko Onoue is de derde generatie theeboer van de theetuin in Sonogi die uitkijkt over de Omuro baai in het zuidwesten van Kyushu. Daar vlakbij ligt Deshima, een kunstmatig eilandje voor de kust van de stad Nagasaki waar de Nederlanders van 1641 tot 1859 een handelspost hadden. De zilte zeewind brengt vochtige lucht aan land, waardoor de plantages 's ochtends vaak in nevel gehuld zijn, en geeft de thee een hartige smaak. De theetuin ligt op 300 meter hoogte. Deze streek is gespecialiseerd in tamaryokucha, een thee die onder minder druk wordt gerold dan sencha, waardoor de blaadjes een iets gekrulder uiterlijk krijgen.

De nieuwe, jonge generatie theeboeren in Sonogi focussen op kwaliteitsthee in plaats van massaproductie. Elke boer heeft zich in een beperkt aantal cultivars gespecialiseerd. Onoue's specialiteit is onder andere de cultivar Okumidori ("diepgroen"). De Okumidori heeft diepgroen blad, vol umami en een zoetige smaak, met een lange nasmaak. Onoue is vijftien jaar geleden begonnen met het aanleggen van de Okumidori theetuin. Hij heeft voor deze cultivar gekozen omdat er niet veel boeren zijn die deze verbouwen en hij bekend staat om zijn zoete smaak en prachtige, diepgroene kleur. Normaal is een theeplant vijf jaar na het zaaien zover om geoogst te worden. De Okumidori heeft na vijf jaar nog niet veel smaak, pas na tien jaar komt naast de zoete smaak ook de interessante umami smaak in het blad. Om een perfecte balans van de zoete en de umami smaak te krijgen,  schaduwt Onoue zijn thee zeventien dagen.

Naast diverse andere prijzen won Onoue in 2017 de prestigieuze Prime Minister's Award, de eerste prijs in Japan's nationale theewedstrijd voor tamaryokucha. Voor de bemesting van de theetuin maken vader en zoon Onoue al vijfentwintig jaar hun eigen biologische compost. Ze houden zich dagelijks bezig met het in optimale conditie te houden van de theeplanten.

Tamaryokucha is te verdelen in pan-geroosterde en gestoomde tamaryokucha. Van oudsher wordt de thee in Kyushu pan-geroosterd. Deze methode brachten de Chinezen met zich mee naar Kyushu in de zeventiende eeuw. Deze thee wordt kamairicha genoemd, of volledig: kamairi tamaryokucha, pan-geroosterde tamaryokucha. Sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw zijn de meeste theeboeren overgestapt op mushisei tamaryokucha, waarbij de thee net als bij gewone sencha direct na de pluk gestoomd wordt. Het verschil met sencha zit hem in het rollen en drogen. Tijdens het drogen en vormen wordt de thee niet tot naaldjes gerold, maar de machines bootsen het losjes heen en weer rollen door menselijke handen na, waarbij er minder druk op de blaadjes wordt uitgeoefend en de blaadjes een iets gekruld uiterlijk krijgen met af en toe een tot balletje ("tama") gerold blaadje.

In 2019 hebben de boeren van Sonogi gezamenlijk de eerste prijs gewonnen in de categorie van beste theeproductie locatie van Japan. In de categorie tamaryokucha werden plaats 1, 2 en 4 door Sonogi boeren ingenomen, waarbij boer Onoue dit jaar vierde werd.

Zetadvies

2 gram per kop, 3 minuten, 60-70°C

Smaakomschrijving

Rijk & 1e pluk

Dit is een exclusieve first flush groene thee die je kunt blijven drinken, omdat je elke keer andere smaken ontdekt. Zacht, licht zilt, umami en een lange zoete nasmaak, met een vleugje appel en peer. Schenk hem vaker op om nog meer te proeven!

 

Herkomst: Japan, Kuyushu, Sonogi
Hoogte: 300m
Variëteit: Okumidori
Categorie: Puur Groen


Herkomst

  • Japan

Bestellen

Aantal Gewicht/prijs