Zetmethodes
Voor elke zetmethode zul je een andere maalgraad moeten gebruiken.
Een filterkoffie heeft een veel grovere maling nodig om tot het gewenste resultaat te komen dan een espresso.
Een espresso wordt namelijk in zeer korte tijd gezet en zal dus in korte tijd veel smaken en aroma’s tot zich moeten nemen.
Daardoor is de maalgraad van een espresso fijner dan van een filterkoffie.
Om je op weg te helpen heb ik hieronder een schema gemaakt waarin je een idee krijgt over de maalgraad per zetmethode.
Methode |
Koffiebonen |
Maling |
Molen stand |
---|---|---|---|
Gemalen |
Turkse koffie |
Zeer fijn |
1 |
Gemalen |
Espressomachine handmatig |
Zeer fijn |
2 |
Gemalen |
Espressomachine volautomaat | Minder fijn |
3 |
Gemalen |
Espressopotje | Minder fijn |
4 |
Gemalen |
Snelfilter (moccamaster) | Minder fijn |
5 |
Gemalen |
Filter, Handopschenken en Aeropress |
Minder fijn |
6 |
Gemalen |
Cona, Hario Syphon |
Grof |
7 |
Gemalen |
Cafetiere (french press) |
Zeer grof |
8 |
Gemalen |
Chemex, slow koffie |
Zeer grof |
9 |
Geheugensteuntje
Een ander goed geheugensteuntje is het inbeelden van een trechter. In de trechter doe ik als eerste kiezelstenen en laat daar een kopje water over vallen. Zal dit water snel of langzaam door de trechter stromen? Snel natuurlijk omdat er veel ruimte tussen de stenen is. Water zal namelijk altijd de weg van de minste weerstand zoeken.
Maar wat gebeurt er als ik de kiezelstenen verwissel voor zand? Dan zal het water er veel langer over doen om door de trechter te lopen. Er is meer weerstand doordat er minder ruimte is tussen zandkorrels dan kiezelstenen.
Dit geheugensteuntje kun je altijd toepassen als je de juiste extractietijd wilt bepalen.
Gebruik je grof gemalen koffie dan zul je zien dat de extractietijd korter is dan wanneer je fijn gemalen koffie gebruikt. Er wel vanuit gaande dat je dezelfde zetmethode gebruikt.