- Altijd op voorraad
- voor 15:00 uur besteld, dezelfde dag verzonden
- Veilig betalen
Schenk geen wijn maar thee bij het kerstdiner: ‘Veel zachter voor je buik’
Bij een diner hoort voor veel mensen wijn.
Thuis kies je zelf een mooie variant uit bij het eten en in restaurants doet een sommelier dat.
Maar je kunt thuis ook een ‘mooie’ thee drinken, Zeker bij het kerstdiner.
klik hier voor ons thee overzicht
Er zijn veel redenen om (een keer) geen wijn te drinken. Omdat je nog moet rijden. Omdat je de dag erna moet werken. Of gewoon omdat je liever fris blijft. Thee is dan een uitstekende optie, zegt Karin Kamman, een van de weinige theesommeliers die ons land telt. ,,Probeer het eens met kerst. Je hoeft niet bij alle gangen thee te schenken, je kunt ook een combinatie maken.”
Ik kwam erachter dat thee en wijn veel gemeen hebben. Het blijkt heerlijk te smaken bij het diner.” Thee is ook beter voor je buik. Terwijl je lichaam stress ondervindt als het alcohol moet verwerken – zeker in combinatie van zware en vette gerechten – is thee licht verteerbaar en stukken beter voor je spijsvertering. ,,Het is zacht voor je buik.”
Theebladeren groeien aan struiken, de oogst is afhankelijk van het klimaat en hoe goed die uitpakt, hangt ook af van de grond – of terroir, zoals de Fransen die zo fraai noemen als het om hun wijngaard gaat. Kamman is ondernemer en zag een mogelijkheid om zich professioneel met thee te gaan bezighouden. ,,Ik zag: hier zit toekomst in. Ook omdat steeds meer mensen geen of minder alcohol willen drinken.”
Veel mensen zoeken dus naar een goed alternatief, Cola bij je coquilles? Dat is voor velen een brug te ver. ,,Water is ook waardeloos, daarmee spoel je de smaak van je eten weg. Terwijl het mooi is als je opbouwt naar de volgende hap.”
Thee versterkt de smaak van gerechten, contrasteert ermee en werkt fantastisch voor je spijsvertering. ,,Heb jij weleens witte wijn gedronken bij kaasfondue? Die koude plens zorgt ervoor dat de gesmolten kaas in je maag stolt. Logisch, maar je staat er niet bij stil. Bij thee krijg je niet dat rare volle gevoel na afloop.”
Kaasfondue is maar een voorbeeld van zeer geschikte gerechten bij thee. ,,Het mooiste is als een kok en een theesommelier samenwerken. Dan kun je met de thee champignons een extra aardse smaak geven of juist zoeter laten smaken.”
Hoe je het doet? Bij gerechten waarbij je normaal gesproken witte wijn had geschonken, kun je goed groene thee geven. En gerechten waarbij rode wijn goed past, kun je zwarte thee schenken. ,,Het is een vuistregel. Net als bij wijn kun je combinaties uitproberen en hiervan afwijken.”
Wie er tegenop ziet om naast al het koken en geredder óók nog in de weer te moeten met het koken van water, je kunt thee ook lauw of koud serveren, dan maak je het eerder klaar. ,,Het voordeel is dat er geen bitters loskomen. Pas vanaf 80 graden Celsius komt de cafeïne los.”
Mocht je een allemansvriend zoeken: met de theesoorten
Yunnan Gold, Jasmijn Chung Hao of de King of Jasmine ga je nooit de mist in. ,,Die passen bij veel gerechten.”
Geniet ze!